Delenú stravu nevymyslela žiadna momentálne žijúca osoba. Už samotný Hippokrates hovoril, že ak sa chceme dožiť vysokého veku v plnom zdravý a kondícii, nemali by sme v rámci jedného jedla kombinovať živočíšne bielkoviny a sacharidy. Vôbec nie je nutná striktná delená strava typu: jeden deň jem iba bielkoviny, druhý deň iba sacharidy, atď. Úplne postačí, ak si stravu rozdelíme v rámci jedného jedla. Tým doprajeme svojmu telu dostatok času, aby mohlo prijaté živiny správne zužitkovať bez zbytočného zaťažovania tráviacich orgánov.

Z kombinácie živočíšnych bielkovín a rastlinných sacharidov sa pri bežnom, rýchlom a nesústredenom konzumovaní vytvára v tele prekyslenie.

Skúste sa zamyslieť nad svojim stravovaním. Zoberme si typický nedeľný obed. Začnete vývarom s rezancami, za tým si dáte vyprážaný rezeň so zemiakmi, k tomu kompótik, no a ukončíte to nejakým dobrým zákuskom. No povedzte mi úprimne, ste schopní po takejto náloži vôbec vstať od stola? Máte chuť si zdriemnuť? Ako sa cítite? Nič moc, ja viem. Prečo to tak je? Samotné jedlo nie je vinník. Problém je v kombinácii. To je celá podstata delenej stravy. Pokiaľ budete správne kombinovať, to čo dáte do svojho tela, pozitívne výsledky na seba nenechajú dlho čakať.

V každom prípade, naše bežné stravovanie má od zdravého veľmi ďaleko. Tvrdenie o tom, že takto jedli aj naši rodičia a aj ich rodičia a boli v poriadku, nie je až tak celkom pravdivé. Keď sa na to pozrieme detailne a neprijímame toto tvrdenie ako nejaké ovečky, tak uvidíme, že je to čistý nezmysel. Za prvé, pozrite sa na generácie pred vami a zistíte, že vaši rodičia a ich rodičia majú od zdravých, energických a vitálnych ľudí ďaleko (česť výnimkám). Najmä kvôli tomu, ako celý život jedli. A generácie pred nimi? Musíte si uvedomiť, že vtedy bol úplne odlišný život. Ľudia pracovali manuálne, samotná pôda bola v inom stave ako je dnes, nebola demineralizovaná, jej minerálne zloženie bolo pestré a plnohodnotné. Potraviny, ktoré sa z nej vyprodukovali mali podstatne vyššiu kvalitu, ako tie súčasné. Ani mäso sa nejedlo každý deň a jedlá boli oveľa jednoduchšie ako sú dnes, aj na prípravu aj v kombináciách. Takže prosím, neporovnávajte stravovanie spred 50tich rokov s dnešným.

Kto povedal, že človek po 60ke musí svoj čas tráviť u doktorov, pretože má každú chvíľu iný problém? Je to bežná realita, no nie je to prirodzené a vôbec to tak nemusí byť. Pokiaľ začnete robiť správne rozhodnutia o tom, čo zjete, ušetríte značné peniaze, ktoré by ste minuli na liekoch. A nie len, že budete mať peniaze navyše, ale budete aj dostatočne zdraví a vitálni na to, aby ste si ich mohli patrične užiť.

Pozrite sa na to takto. Čo je bežné a čo je prirodzené?! Bežné je, že deti už od útleho veku trpia nadváhou až obezitou, cukrovkou, rakovinami a inými civilizačnými ochoreniami, ktoré postihovali ešte len pár desaťročí dozadu ľudí nad 30, 40 a 50 rokov.

Na zlepšenie celkového fyzického zdravia i psychiky je takmer pre každého dostačujúce, keď si na začiatok osvojí základné a jednoduché pravidlo správnej kombinácie potravín. To, čo rastie zo zeme (okrem zeleniny) nejedzte v jednom jedle s tým, čo pochádza zo zvierat.

Je načase vrátiť sa úplne na začiatok a vyriešiť problém od koreňa. Teda ako jedlo kombinovať, resp. NEkombinovať. Môžete to koniec koncov vyskúšať sami na sebe. Zistíte, čo funguje pre vás a čo vám pomôže. Vaša vlastná skúsenosť je najdôležitejšia a hovorí za všetko.